فهرست مطالب

نکاتی برای رفتار با خردسالانی که علاقه‌ای به یادگیری زبان دوم ندارند

اگر به عنوان معلم سابقه تدریس زبان های خارجی را داشته باشید، حتما در طول دوره کاری خود با انواع شاگردان مواجه شده‌اید. یک دسته از شاگردانی که ممکن است معلم را با چالش‌های گوناگونی مواجه کند خردسالانی هستند که هیچ علاقه‌ای به یادگیری زبان دوم ندارند و این امر بسیار طبیعی است که شاگردان در این سن در برابر یادگیری مقاومت کنند و با معلم و والدین خود لج کنند؛ پس این هنر و توانایی معلم است که بتواند شاگرد را به یادگیری علاقمند سازد.
در این مقاله به بررسی برخی از رفتارهایی پرداخته ایم که اگر شاگرد خردسال از جانب معلم خود ببیند، باعث می‌شود تا انعطاف بیشتر و مقاومت کمتری در برابر یادگیری داشته باشد:
یکی از مهم‌ترین رفتارهایی که تمام معلمین به ویژه آنهایی که با زبان آموزان دو تا پنج سال یعنی گروه سنی خردسالان، سر و کار دارند باید مدنظر داشته باشند، صبر و حوصله است؛ زیرا این گروه سنی دارای رفتارهای متفاوت، غیر قابل درک و بازیگوش هستند و به همین دلایلمعلم باید صبور باشد و از کوره در نرود، زیرا بد اخلاقی و بی حوصلگی معلم، خود عاملی برای دل زدگی و عدم حضور خردسالان در کلاس است.
از دیگر رفتارهایی که میتوان به آن اشاره کرد خلاقیت است. استفاده از برنامههای هیجان انگیز و ترغیب کننده خود مشوق خردسالان میباشد. گروه سنی خردسالان درکی از تدریس ندارند پس اگر قرار باشد کلاس به صورت کتاب محور پیش برود و هیچ سرگرمی نظیر بازی، تماشا کارتون یا انیمیشن، نقاشی کشیدن، انجام کاردستی و … نباشد، شاگرد خردسال هیچ انگیزهایی برای حضور در کلاس و یادگیری ندارد. کلاس برای زبان آموزان خردسال نباید یکنواخت و خسته کننده باشد، در چنین کلاسهایی بهتر است شروع و پایان کلاس با کارهایی باشد که کودکان در انجام آن توانایی لازم را دارند. پس خلاقیت از دیگر رکنهای اصلی آموزش زبان دوم به خردسالان است.
خوشبختانه ما در خانه زبان طلوع مهر چهارده برای گروه سنی خردسالان، با تدوین طرح درس‌های خلاقانه این امکان را فراهم کرده‌ایم که کودکان خردسال، با اشتیاق فراوان برای شرکت در کلاس ها حاضر شوند.
مورد قابل توجه بعدی، انعطاف پذیری است و شاید در ظاهر این ویژگی معلم را از برنامه کاریاش دور کند ولی بسیار کاربردی است و زبان آموز را تشویق به حضور در کلاس میکند. خردسالان بسیار غیر قابل پیش بینی هستند و گاه بروز یک رفتار از جانب آنها باعث میشود تا معلم از برنامه خود دور شود؛ اگر معلم بخواهد درحین آموزش عجله کند و اجازه درک توسط خردسال را ندهد و انعطاف لازم در مواجه با اتفاقات مختلف را نداشته باشد، شاگرد، علاقه‌مند به یادگیری و حضور در کلاس نمیشود.
گاه ممکن است معلم یک جلسه خود را به دلیل بد خلقی خردسال به طور کامل از دست بدهد که این اتفاق بیشتر در اولین جلسات کلاسها پیش می‌آید به این دلیل که زبان آموز هنوز آشنایی چندانی با نحوه برگزاری کلاس و اخلاقیات معلم ندارد. در این جلسات اولیه، معلم باید سعی کند با فعالیت‌های از قبل برنامه ریزی شده و متناسب با شرایط این گروه سنی، آنها را آرام و مشتاق به حضور در کلاس ‌نماید. این کارها باعث میشود تا زبان آموز احساس اجبار برای حضور و یادگیری را نداشته باشد و با میل خودش وارد کلاس شود.
از دیگر رفتارهایی که باید به صورت دو سویه یعنی معلم نسبت به شاگرد و والدین و همچنین شاگرد و والدین نسبت به معلم داشته باشند احترام متقابل میباشد. پل ارتباطی بین معلم و شاگرد، والدین هستند و همچنین در ارتباط با یادگیری؛ پل ارتباطی بین شاگرد و والدین، معلم است. پس بهتر است به منظور ایجاد یک رابطه سالم و مفید احترام دو طرفه وجود داشته باشد؛ تا کار برای هر دو قشر معلم و خانواده آسانتر باشد.
از دیگر رفتارهای تاثیر گذاری که میتوان در مواجه با خردسالان از خود نشان داد انرژی بالا و خوشرویی است. اگر کلاس در هر گروه سنی انرژی بالا و لازم را نداشته باشد و شاگردان خوشرویی کافی را از معلم نبینند انگیزه لازم جهت حضور در کلاس را ندارند. انرژی بالا در بین تمامی بچهها به ویژه خردسالان رایج میباشد؛ پس اگر قرار است انرژی لازم برای همراهی آنها در کلاس را نداشته باشید بهتر است آموزش کلاس خردسالان را قبول نکنید!! همچنین خردسالان خواهان معلمانی خوشرو و مهربان هستند و کافی است کوچکترین بد اخلاقی را از جانب معلم شاهد باشند تا برای همیشه از یادگیری زبان دوم متنفر شوند و حتی در سنین بالاتر هم برای یادگیری پیش قدم نشوند.
به خاطر داشته باشید خردسالان دارای روحیه بسیار حساسی هستند به همین دلیل بروز هر رفتاری میتواند آنها را به راحتی علاقهمند یا متنفر از یادگیری نماید. در آموزش به خردسالان باید به همان اندازه کودک شوید و مطابق با علایق و سلایق آنها پیش بروید، باید با خواسته آنها کنار بیایید و صبوری لازم را در کلاس داشته باشید. علاوه بر معلم باید روانشناس خوبی باشید، زیرا همه کودکان یکسان نیستند و باید متناسب با روحیه هر کدام متفاوت با آنها رفتار شود تا بتوان زبان آموزان خردسال را به یادگیری زبان های خارجی و به ویژه زبان انگلیسی علاقمند نمود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *